Lunca Ilvei, Ilva Mare, Magura Ilvei, Poiana Ilvei, Lesu Ilvei, Ilva Mica, Bistrita-Nasaud
Te afli la: Home / Calculatoare, laptopuri / Articole, tutoriale si resurse online pt. calculatorul tau / Cum iti alegi calculatorul potrivit:

Cum iti alegi calculatorul potrivit

Ghid hardware:


Daca nu stiti multe despre calculatoare, decizia de cumparare a unui calculator e una dificila... misiune imposibila dintr-un anume punct de vedere. E ca si cum as incerca eu sa-mi cumpar singur o masina si nu ma deranjeaza sa-mi declin competenta in aceasta arie de expertiza. Evident, stiu „multe” despre masini au patru roti, motor si caroserii mai mult sau mai putin atractive, am si brand preferat, ca toata lumea, dar... cam pana aici. Care o fi diferenta intre Logan si Clio la 7.000 de euro? Sau intre un Volvo si Alfa Romeo la 25.000 de euro? Complicat! Cam asa stau lucrurile si in domeniul computerelor, doar ca aici, din fericire, ma pricep ceva mai bine.

Sistem gata asamblat sau unul la comanda?

Daca in cazul hainelor e suficient ca acestea sa „cada” bine pe tine, un calculator trebuie sa se adapteze la o serie de factori contradictorii: cerinte de lucru versus buget. Sistemele gata asamblate au avantajul ca pot fi achizitionate imediat, beneficiaza de un pret bun (in general, mai mic decat suma componentelor), ceea ce ii ofera un bun raport pret/calitate. In magazinele Ultra PRO Computers gasiti gama ULTRA, ale caror preturi pornesc de la aproximativ 8 milioane lei (cu TVA inclus) si ating un maxim in jurul valorii de 20 milioane lei. Ca si in viata, primesti exact ce oferi. Un calculator de 8 milioane lei este putin mai scump decat un model second-hand si totusi stie sa faca mult mai mult, mai bine si mai repede. Cu toate astea, e un model entry-level, pentru cei care doresc sa se familiarizeze cu un computer, sa asculte muzica, sa vizioneze filme, sa editeze documente in programe de office si sa se „plimbe” pe internet. Ati zice ca e suficient pentru o buna parte din utilizatori. Exista insa o categorie care doreste mai mult de la viata si computer: editare de imagini, editare audio-video, codare multimedia si mai ales jocuri. Pentru acestia, un calculator entry-level nu mai este suficient, pentru ca totul trebuie sa creasca: puterea procesorului, cantitatea de memorie, spatiul pe disc, puterea de procesare a placii video...Puteti face o alegere rapida, optand pentru un sistem ULTRA din gama superioara (de exemplu, un Ultra GAMES PRO sau PROFESSIO) sau va adresati unuia dintre agentii de vanzari din orice magazin care va vor realiza pe loc o configuratie a sistemului asa cum il doriti. Trebuie sa stiti insa ca optand pentru un sistem configurat pe loc, va confruntati cu avantaje si dezavantaje. Dezavantajul consta in timpul de livrare al sistemului: 1-3 zile in functie si de nivelul de aglomerare a magazinului. Avantajul e ca puteti pune orice in el, aveti libertate de alegere totala. Un amanunt deloc de neglijat, avand in vedere faptul ca totusi un calculator, desi nu mai e un lux, e totusi un echipament destul de scump si atunci cand il folositi doriti sa aveti parte de o experienta cat mai placuta!


In concluzie, alegeti un sistem gata asamblat daca va grabiti si doriti sa aveti siguranta ca (aproape) nimic neplacut nu se poate intampla, aceste sisteme fiind pretestate. Optati pentru configurarea la fata locului daca sunteti dispusi sa platiti mai mult pentru niste facilitati de care aveti nevoie in activitatea voastra.

Alegerea componentelor de baza:

Cand spunem componente de baza, ne referim la placa de baza, procesor si memorii. Acestea sunt cele mai importante parti din computerul vostru, care au un impact semnificativ asupra vitezei acestuia in orice tip de aplicatie, fie ea generala (office, multimedia) sau specializata (jocuri, editare multimedia, alte tipuri de aplicatii profesionale).

Placa de baza

Placa de baza este cel mai mare circuit din computerul vostru, locul pe care se ataseaza orice altceva. Avand in vedere functiile sale de coordonare, poate fi considerata sistemul nervos al computerului.

Este o componenta specializata in functie de socketul procesorului si functionarea sa e dictata de doi factori: primul este cipul northbridge (care poate fi, de exemplu, VIA KT880, nVIDIA nForce 2, 3 sau 4, Intel i925X etc.), iar al doilea factor este producatorul. Intr-adevar, fiecare producator are stilul si standardele sale, scotand pe piata placi de baza mai ieftine sau mai scumpe. Spre exemplu, Gigabyte ofera placi de baza extrem de stabile in parametri normali de lucru si cu dotari, de obicei, superioare mediei. ASUS si ABIT sunt recunoscuti in lumea pasionatilor de overclocking si reglaje fine prin facilitatile pe care le ofera pe placile lor de baza in aceasta directie si stabilitatea deosebita in conditii atipice de lucru.

Cipul northbridge despre care am amintit mai sus vine de obicei in tandem cu un southbridge (exceptie face nForce 3 care il inglobeaza), al carui rol este sa se ocupe de elementele auxiliare (placa de sunet, porturi IDE si SATA, porturi USB etc.). Testele au aratat ca, in general, pe platformele AMD, chipset-urile nVIDIA sunt semnificativ mai rapide decat cele VIA, dar dispun de mai putine elemente auxiliare. De asemenea, placile de baza cu chipset nVIDIA sunt mai scumpe. In lumea lui Intel, lucrurile sunt si mai clare. Chipset-urile Intel predomina si sunt mai rapide decat cele VIA care detin totusi o parte importanta din piata. Asteptam cu interes viitoarele chipset-uri nVIDIA pentru Intel, care vor fi produse pornind de la tehnologie... AMD!


Placa de baza este elementul pe care trebuie sa puneti cel mai mare accent atunci cand faceti o achizitie pentru computerul vostru. O veti pastra o lunga perioada de timp si ea e raspunzatorul principal pentru viteza pe care o va dezvolta „bolidul” vostru. Daca pastram analogia cu automobilul, placa de baza e caroseria, elementele de suspensie, elementele de transmisie a fortei si o parte din motor!

Procesorul

Procesorul este restul motorului, cam 80% din el! Destul de mult, dar daca ceilalti 20% abia se misca, atunci masina voastra se va misca la fel. Pe piata procesoarelor, lucrurile sunt mai clare, cel putin din punctul de vedere al producatorilor: sunt doar doi mari, AMD si Intel, restul abia se mai aude cate ceva din cand in cand de ei.

Daca v-ati ales placa de baza, ati ales si producatorul procesorului vostru. In tabara lui AMD optati pentru Sempron care se apropie ca performante de Barton, dar e mai ieftin. De fapt, diferenta fizica intre cele doua tipuri de procesoare este cantitatea de cache L2: 256 KB in cazul Sempronului si dublu pentru Barton. Gasiti in acest numar al catalogului un test de procesoare Sempron care include, spre comparatie, un AMD Barton 2800+. Desi, pe socket A, Barton conduce ca performanta, el este planuit a fi scos din fabricatie, lasand astfel locul Sempronului. Pentru cei care vor performanta superioara, Ultra PRO Computers ofera procesoare AMD pe socket 754 si 939. Un Sempron 3100+ este inclus in testul despre care v-am vorbit mai sus, iar rezultatele sale sunt spectaculoase. Pretul… hmm, este foarte bun!

Intel este cealalta optiune viabila pentru platforma voastra. Platformele bazate pe socket 478 (clasicul Pentium 4) vor mai rezista inca pe piata si sunt capabile sa ofere performante apreciabile. De altfel, Intel a extins si peste acestea noua sa serie Prescott P4 cu cache L2 1 MB, dar la frecvente sub 3 GHz. De unde se vede ca piata a fost impartita deja, cei care cauta performanta extrema vor trebui sa treaca pe familia de chipset-uri i9xx (i915/925X) cu socket LGA775, iar ceilalti vor ramane pe socket 478 unde frecventele de peste 3 GHz vor fi probabil, doar apanajul procesoarelor Celeron D. Astazi, cel mai puternic Celeron D ruleaza la 3,06 GHz si are codul 345J.

Memoria RAM

Memoria RAM este cea de-a treia componenta de baza a computerului! Ultima, dar nu cea din urma. Celebrele module DDR s-au upgradat acum si au ajuns la versiunea a 2-a: DDR2! Ceva mai lente din punctul de vedere al timpilor de lucru,

dar capabile sa transporte o cantitate practic dubla de date. Asta nu inseamna ca standardul DDR a murit. El traieste in continuare si are inca viata lunga. Pentru ca in momentul actual puteti folosi DDR2 doar pe platforme PCI-Express.

Din punct de vedere practic, trebuie sa luati in considerare cateva aspecte. Cu cat mai mult, cu atat mai bine, desi daca veti vrea sa instalati 2GB memorie RAM, n-o sa sesizati vreo crestere spectaculoasa de performanta fata de 1GB! Dar de la 256 MB (care e minim recomandat pentru un lucru in conditii decente la ora actuala) la 512 MB veti simti cum „bolidul” vostru „mananca jar”. Ca sa nu mai vorbesc de 1GB, punctul spre care tind personal...

Pe de alta parte, tineti cont de specificul sistemului vostru. Daca aveti un Intel P4, profitati de FSB-ul mare al acestuia si cautati memorii care lucreaza la frecvente mari. Daca aveti un AMD Athlon (fie el Sempron, Barton, Duron etc.), e de preferat sa folositi memoriile sincron (adica frecventa lor de lucru sa fie egala cu cea a magistralei FSB). Deci cautati memorii cu frecvente mari, folositi-le la 333 MHz sau 400 MHz in functie de FSB, dar coborati timing-urile cat puteti de jos! Un 2-2-2-4 (CAS) ar fi exceptional, dar putine memorii reusesc sa atinga acest punct de lucru. Procesoarele AMD, fie ele pe socket A, pe socket 754 sau 939, „tanjesc” dupa latente reduse care le permit sa-si descatuseze intreaga lor forta!

Placa video - visul sau cosmarul pasionatilor de jocuri

Cu totii ne-am dori un nVIDIA GeForce 6800 Ultra sau un ATI Radeon X800XT Platinum Edition!!! Dincolo de razboiul intre marci, ambele sunt un vis de performanta 3D si doar benchmark-urile care masoara nemilos sunt capabile sa le diferentieze.

Sa revenim totusi cu picioarele pe pamant, acesti monstri ai momentului valoreaza fiecare cam 500 de euro si banii nu se fac atat de usor! La ora actuala, placile video se impart in categorii dupa cum urmeaza.

La categoria joasa, „buget de austeritate”, se afla FX5200 si Radeon 9200 din vechea garda, X300 si GeForce 6300 din noua garda. Evident, cele noi sunt mai scumpe decat cele vechi, insa sunt si mai rapide. Dintre toate cele enumerate aici, doar Radeon 9200 nu are suport hardware pentru DirectX 9.

La categoria medie, peste 100 de euro, dar mai putin de 200, exista o oferta diversificata: Radeon 9500, 9600 si 9700, FX5600 si 5700, pe de o parte, si Radeon X600 cu GeForce 6600, pe de alta parte. Iarasi vechi si noi, cu mentinea ca noile modele sar de multe ori peste 200 de euro...

La categoria „banii nu conteaza”, am amintit deja 6800 ULTRA si X800XT. Dintre „vechile” placi video ar trebui mentionate tot aici Radeon 9800PRO si XT, precum si FX5950 ULTRA. Preturile acestora din urma ar putea sa le incadreze uneori in categoria de mijloc, dar cu siguranta sunt deasupra din punct de vedere al performantelor.

Aici alegerea e simpla. Cumperi produsul cel mai performant pe care ti-l poti permite. Daca nu va intereseaza totusi performanta 3D si aveti nevoie de o simpla placa video, va recomandam seria GeForce4 MX, care are in momentul actual cel mai coborat pret de pe piata si beneficiaza in continuare de suport software din partea nVIDIA.

La categoria „Altele..”

Aici intra tot ce mai puteti ascunde in carcasa unui calculator si nu neaparat lucruri fara importanta. Luati harddiscuri SATA daca aveti SATA pe placa de baza! Sunt mai rapide decat clasicele IDE si stau cu fata la viitor. In privinta unitatilor optice, avand in vedere scaderea uluitoare a preturilor la inscriptoarele de DVD-uri si la consumabile, un DVDRW este o alegere care nu mai trebuie justificata. Pentru alegerea ventilatoarelor cititi numarul din ianuarie al catalogului, caci veti afla la ce folosesc si cum pot fi reduse la tacere!

Si cam atat. Daca doriti noi putem sa va ajutam pentru o alegere optima !

Articole, tutoriale si resurse online despre calculatoare, antene satelit si internet:
^ Top