Lunca Ilvei, Ilva Mare, Magura Ilvei, Poiana Ilvei, Lesu Ilvei, Ilva Mica, Bistrita-Nasaud
Te afli la: Home / Antene satelit / Articole si resurse pentru antene satelit / Ghid general pentru instalarea unei antene sa...

Ghid general pentru instalarea unei antene satelit

La instalarea unei antene parabolice se iau in considerare coordonatele geografice latitudine si longitudine ale locului de amplasare a antenei. In functie de latitudine trebuie reglata elevatia ( inclinatia) antenei fata de orizontala , iar in functie de longitudine se regleaza azimutul (directia) antenei fata de punctele cardinale E si V . Romania are coordonatele geografice centrale 46,00 lat N, 25,00 long E.

De asemeni trebuie respectate cateva reguli pentru stabilirea locului optim de amplasare a antenei:

-Alegerea pozitiei optime de instalare a antenei

- Vizibilitate verticala a unui unghi de cca. 30-35 grade

- Vizibilitate directa spre S-SV

- Lipsa eventualelor obstacole ce pot impiedica receptia dinspre satelit

- Acceptul proprietarilor pentru instalarea in zona respectiva

Cu busola verificati sa aveti liber spre sud in locul in care doriti ,cat mai apropiat de televizor . Busola va ajuta mai ales cand este innourat si nu vedeti directia soarelui. Pentru reglarea antenei , profesionistii folosesc satfindere digitale.
 
Dupa ce am gasit locul din care aveti vizibilitate buna catre S - SV (zona cu sateliti de interes pentru Romania) montati antena si pregatiti cablul coaxial ( aprox. 10m) care sa permita conexiunea LNB , receptor , televizor.

Se fixeaza antena pe suport , se realizeaza conexiunile .Orientarea antenei inseamna gasirea elevatiei (inclinatiei) ,azimutului (orientarea pe orizontala) si fixarea ei in pozitia de maxim a semnalului.

Se roteste LNB-ul invers acelor de ceasornic , cu aprox. 27 grade (in functie de pozitia geografica) si se regleaza elevatia antenei la aproximativ 37-39 grade (sunt gradatii pe suportul antenei) . Se strang suruburile care permit reglarea azimutului si fixarea antenei pe suport in asa fel incat antena sa nu aibe joc, sa se poate roti cu un mic efort . Atentie sa nu indoiti antena ! Deformarea ii strica performantele .

Conectati receptorul la tv. Pe ecranul televizorului trebuie sa se vada imaginea generata de receptor . Din telecomanda receptor setati lista cu grila de canale . Comutati pe programul memorat si rotiti incet antena in jurul sudului (in functie de satelit). Trebuie tinut cont ca receptoarele au o intarziere de 4-10 secunde asa ca trebuie rotit un pic si asteptata reactia receptorului. Sunetul intra inaintea imaginii fiind posibil sa apara diferite zgomote , pocnituri sau chiar semnal util audio. Atunci sunteti pe aproape .
Acum intervine reglajul fin .

Se strang usor toate suruburile din aproape in aproape , urmarindu-se indicatiile pentru S(semnal) si Q(calitate) pe ecranul televizorului. Incercati rotirea usoara a LNB-ului pentru semnal maxim .

Verificarea reglajului se face cu suruburile stranse : se incearca miscarea antenei stanga - dreapta , sus - jos apasand marginile ei , in limita elasticitatii . O antena bine reglata , la acest test, va da nivele mai mici pentru cei doi parametri (S,Q) . Cand reglarea este terminata , se strang aparatele . Se pozeaza cablu de la antena la receptorul de satelit in camera in care va fi folosit .

O instalatie corect realizata , nereglata , trebuie sa indice S semnal minimum 15% , chiar daca antena este orientata spre pamant . O valoare mai mica indica o intrerupere pe calea de semnal , ceva defect , alimentarea LNB intrerupta din meniu sau , atentie , chiar un scurtcircuit pe cablul coaxial .

Evitati instalarea antenei pe suporti instabili .Recomand folosirea unui suport special , bine fixat pe un perete , stalp , etc. Suportul trebuie sa fie fin , sa permita culisarea lina a antenei la reglajul azimutului . Un suport ruginit sau cu gauri nu este recomandat !
Nu montati niciodata antena pe elemente ale instalatiei electrice (ex. consola) . Exista risc de electrocutare (de altfel contravine si normelor de electrosecuritate in vigoare) si riscati amenzi de la furnizorul de energie electrica .

Nu acoperiti LNB-ul cu folii de plastic sau PET-uri . Riscati defectarea lui datorita condensului .


Articole, tutoriale si resurse online despre calculatoare, antene satelit si internet:
^ Top