Lunca Ilvei, Ilva Mare, Magura Ilvei, Poiana Ilvei, Lesu Ilvei, Ilva Mica, Bistrita-Nasaud
Te afli la: Home / Internet / Articole si resurse despre internet / Navigarea pe Internet, un excelent sport al m...

Navigarea pe Internet, un excelent sport al mintii

Fanii inraiti ai Internetului vor fi incantati sa auda ca o echipa de psihiatri americani au descoperit in urma unor studii de caz ca navigarea pe Internet nu e deloc o activitate care sa se lase cu urmari de nedorit pentru utilizatorul obisnuit ci, dimpotriva, concluziile studiilor medicilor au aratat ca petrecerea timpului in fata calculatorului conectat la world wide web are niste efecte deosebit de pozitive asupra stimularii creierului pentru obtinerea ulterioara a performantei intelectuale.


Studiile intreprinse de americani au vizat in primul rand o comparatie a activitatii cerebrale in doua situatii diferite respectiv ce se intampla la lectura unei carti si ce se poate intampla atunci cand lectura se face prin accesarea Internetului. Rezultatele au aratat ca activitatea creierului este aproape dubla in cazul folosirii Internetului, acesta fiind considerat ca un fapt deosebit de incurajator mai ales ca pana de curand se vorbea foarte mult despre efectele negative ale calculatorului asupra mintii umane.

Navigarea pe Internet a fost astfel comparata cu rezolvarea de cuvinte incrucisate, socul de sah si asa mai departe, cercetatorii aratand cum astfel de activitati combinate cu iesirile in aer liber pot mentine creierul activ chiar si la varste mai inaintate deoarece se stie ca odata cu trecerea timpului apare si o reducere a activitatii cerebrale urmata de o serie de alte transformari care vor afecta in mod negativ performantele generale ale pacientului respectiv.


Subiectii folositi pentru a duce cercetarea la bun sfarsit au fost persoane cu varsta cuprinsa intre 50 si 70 de ani, unii avand experienta in navigarea pe web, iar altii fiind doar la nivel de incepator. Fata de simpla lectura a unei carti, activitatea de navigare pe Internet i-a solicitat pe acestia mult mai mult prin deciziile complexe pe care au trebuit sa le ia, iar concluziile au aratat ca creierul uman este capabil de invatare si se adapteaza la situatii noi chiar si la varsta a treia si nu neaparat doar in cazul tinerilor.

Tot echipa de psihiatri implicata in acest inedit proiect de cercetare a sugerat ca navigarea pe Internet sa faca pe viitor parte din terapiile menite sa previna si sa amelioreze cazurile de dementa si senilitate la persoanele in varsta. Exercitiul fizic zilnic, activitatea sociala, dar si activitatile de stimulare a intelectului dintre cele mai diverse pot fi de mare ajutor in aceasta privinta.


Imbucuratoare stiri pentru persoanele care se temeau ca Internetul ar fi mai degraba un factor de risc si nu unul pozitiv. Bineinteles, ca intotdeauna, excesele pot conduce si la efecte de nedorit, dar pe ansamblu iata ca si psihiatrii confirma ca sedintele de navigare pe Internet nu au facut si nu vor face nicicum rau nimanui ci sunt deosebit de utile ca activitate de stimulare a creierului si pregatire a acestuia pentru performanta.
 
Articol preluat de pe egirl.ro
Articole, tutoriale si resurse online despre calculatoare, antene satelit si internet:
^ Top